Когато бях малка, обожавах да пътувам с автобус. Особено вечер. През стъклото нищо не се виждаше, но въображението ме пренасяше в различни светове. Картините в главата ми внасяха спокойствие в детското съзнание, но в същото време и вълнение от усещането за нещо ново. В тъмнината не виждах реалността. В онези години нямахме материалната възможност да пътуваме, ето защо сега искрено оценявам всяка нова картина, която мога реално да докосна.

Казват, че ние хората вечно пътуваме. Вярвам, че в живота всеки има своята лична посока, за която разбира само, когато му се отдаде възможност да поеме в някоя друга. И в това няма нищо лошо. Напротив, вълнуващо е, защото така си позволява да прекрачи линията на познатото и да допусне целият свят да му бъде приятел. За да не е самотно в душичката.

Помня първото си пътуване. Със самолет. До величествения Санкт-Петербург. Бях на 13-14 години, когато очите ми зърнаха Петергоф, а в съзнанието ми и до днес остана цветната мозайка на куполите на храма „Спас на Крови“. Е, разбира се, още помня пъпките, които превзеха лицето ми за ден на руска земя, дали заради климата или властващите хормони по време на пубертета, не знам. Помня и вкуса на гадната супа с елда и телешко, към която имахме бонус една глътка коняк, за да не се разболеем, защото беше доста студено. А вечерната разходка по Нева, която разкрива красотата на движещите се мостове. Точно онзи момент, в който момичешкото съзнание започва да осъзнава значението на думата „романтиката“, а мисълта тайничко приканва да се присъедини онова момче от класа, към когото сърцето не е равнодушно. Е, това с романтиката е трайно докато не чуеш мрънкащата си сестра да повтаря отново и отново колко е студено. Но и в това има чар. Не си сам в приключението.

Споделих ви един кратък пример от детството за една от многото посоки в моя житейски път. Някои биха казали, че пътуването изморява. Може и да е така. Но само физически, защото душичката е щастлива, когато не е затворена в рамките на една единствена посока. Възможността да пътуваш е възможност да опознаваш спецификата на света. А какво по-ценно от това в същото време да позволиш и света да те познава, да ти се довери. Точно на теб, за да може да ти се разкрие.

Наскоро попаднах на нещо много полезно. Споделям го с вас. TravelSmart.bg е сайт, който събира всички изгодни оферти за пътуване в цял свят и в България. Tова не е туристическа агенция. Екипът на сайта всеки ден внимателно преглежда интернет пространството, за да предостави на читатели най-изгодните актуални предложения за самолетни билети, хотели, пакетни почивки, коли под наем и мн. др. Също така може да прочетете и доста полезни статии, свързани с пътувания. Полезно нали?

И не забравяйте, че да пътуваш означава да си позволиш да прекрачиш линията на познатото и да допуснеш целият свят да ти бъде приятел. За да не ти е самотно в душичката.

Припомняме ви и миналогодишното ни пътуване в Лапландия. Тематично за идващите празнични дни: http://zadushichkata.com/galerii/laplandia/


Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *