Толкова много ми се иска в живота някои неща да се случват като в приказките. Я принцът да е на бял кон, я златната рибка да вкара някой друг лев в портмонето ми или пък да взема да се наспя за 100 години напред. И повярвайте ми, че ако желанията ни се сбъдваха просто така, доста от нас щяха да са участници във ВПХ – вълшебство с престъпен характер. Със сигурност щяхме да злоупотребяваме с това вълшебство, защото сред хорските искания щеше да се лута един добър елф, който да ги изпълнява. Ще ви разкажа за моя любим Елвис, който вече беше изпълнил няколко желания. Та да се замислите и вие.

Сър Уолтър Крос имаше верен миниатюрен дакел на име Брауни. Винаги със себе си носеше едно малко чадърче в джоба си. Сър Крос притежаваше необикновеното умение да познава и залага на коня, който щеше да победи в състезанието. И всички завиждаха и се чудеха на късмета му. Представяте ли си само колко много пари имаше Уолтър Крос. И на вас ви се прииска, нали? Не бързайте обаче. За съжаление сър Крос беше намерен мъртъв в градината на имението си.

А майсторът шивач г-н Роло, който изведнъж се беше сдобил с толкова много клиенти, че чак притежаваше цял списък с чакащи. Със спечелените пари беше купил къща на жена си за чудо и приказ. Бяха сбъднали всичките си мечти. Представяте ли си какъв късмет и колко много пари щеше да натрупа за още някоя друга година. Но изведнъж всички клиенти бяха изчезнали, дори и чакащите. Г-н Роло беше останал без нищо и съкрушен.А милата госпожица Пан, която беше закръглена, но изведнъж се беше сдобила с тялото на модел, косата й беше станала дълга със златни къдрици, а кожата и придобила младежки вид. Веднага беше зарязала годеника си Дерек, който изпълняваше ролята на градинар в имението на сър Уолтър Крос. Пан се беше запознала с Кайл. Син на заможни родители. Сватбата щеше да бъде вълшебна, точно такава каквато госпожица Пан си беше пожелала да бъде. Направо мечта като в някой филм, нали? Но какво си мислите, че се беше случило? Една сутрин Пан се бе събудила в старото си тяло, а роклята, огромната торта и шатрата за сватбата бяха унищожени.

Пълна бъркотия би казал елфът Елвис. Както и вие се досещате, нещо не беше съвсем наред. Направо си намирисваха тези „три мариновани херинги“. Дали желанията на хората бяха странни, дали не оценяваха доброто и наличното, което притежаваха? И да не си помислите да обвинявате за тази бъркотия добрият Елвис. Той просто е жертва на човешката ненаситност. Един съвет – не злоупотребявайте с вълшебството в живота ви, защото много бързо бъркотията може да сполети и вас. И тогава да ви се наложи да избирате между това да бъдете вкаменен за сто години от феята Летисия Ловидж или да чистите кучешкото ако.

За да разгадаете мистерията около изгубения късмет на сър Уолтър Крос, г-н Роло и госпожица Пан, ще ви помогнат малкото момиченце Емили, феята Бъстър Игнациус и говорещият котарак Фиджет от вълшебната детективска агенция „Криле&Ко.“. Издателство „Рибка“ ви е предоставило тази възможност с „Три мариновани херинги“ на Сали Гарднър.

Илюстрации: от книжката „Три мариновани херинги“ на Сали Гарднър


Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *