Отдавна не се бях замисляла за достойнството като човешко качество. За съществуването му и дефицита при доста хора. И си признавам, че наскоро така ме зашлеви една случка, на която бях свидетел, че все още се улавям как се връщам и анализирам урока, който получих.

За ситуацията. Чакам си реда на касата на голям хранителен магазин. Изведнъж връхлита една ядосана баба. Сякаш някой я заплашваше с изчезване. Сега като се замисля, има нещо вярно в думите ми. За съжаление 80% от възрастното население у нашата България живеят в режим на оцеляване. Бабата претендираше, че касиерката ѝ е взела повече пари. При това е изхвърлила нарочно бележката. Нека наречем героинята Пепи, тъй като „бабата“ ми звучи грубо.

Сметка е 5,25 лв. Докато вървяла баба Пепи към вкъщи, установила, че нещо не е наред с крайната сума за покупките ѝ. Беше се върнала с цел да докаже своята истина. Помоли касиерката отново да маркира трите кори и салфетките, които беше купила. И какво се оказа, че дори при второ маркиране сметката отново излиза 5,25 ст. Колко мъка има в тази торба с покупки.

Салфетките не струват 0,80 лв., а 0,99 лв. И тогава се оказва, че салфетките струват по-скъпо с 0,19 ст. отколкото баба Пепи си беше мислила. Стана ми трагично на душичката, когато установих, че всичко се случва за не повече от 0,20 ст. За баба Пепи тези стотинки бяха изключително важни! Те бяха част от мизерната сума, която обитаваше скъсаното ѝ портмоненце. И не можеше да допусне някой да ѝ ги вземе с измама. Сетих се как съм си брояла стотинките за дъвки или вафли като малка, за някое друго рогче. Но от доста години съм спряла да броя. И съм спряла сякаш да бъда благодарна, че портмонето ми не е скъсано и има левчета, монети, дебитни и кредитни карти. И съм спряла да се замислям защо баба Пепи беше така ядосана.

За безценното достойнство на баба Пепи. За голямо разочарование се намери и бележката. Баба Пепи никак не беше права. Ама никак. Тя го беше разбрала. Вдигна поглед към касиерката и с гордост и достойнство се взря със старите си и засрамени очи. „Извинявайте, госпожо, извинявайте! Госпожо, извинете! Мислих, че салфетките са 0,80 ст.“. И тогава изпитах такъв срам. За унижението до което ни докарват парите. Както липсата им, така и наличието им.

Баба Пепи на круиз. Да сте виждали средностатистически български пенсионер на круиз? Тц! Надеждата остава в това да вярваме, че някога ще мернем баба Пепи да се припича на шезлонг до някоя германска пенсионерка.

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *